Havutça,Köy Enstitüleri'nin Kuruluş yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

 Havutça,Köy Enstitüleri

Havutça, Aydınlanmanın geniş halk kitlelerine ulaştırılması bu kitleler tarafından sindirilmesi, devrimlerin devamlılığı için Köy Enstitüleri köylere gidecek Atatürk devrimlerini köylere taşıyacak öğretmenler yetiştiriyordu”






CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri komisyonu Üyesi Namık Havutça Cumhuriyetin kurulmasıyla gerçekleştirilen eğitim devriminin en önemli aşamalarından birin de Köy Enstitüleri'nin kurulması olduğunu söyledi.
Köy Enstitüleri, ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılmış okullardır.
Tamamen Türkiye`ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Ali Yücel bizzat yönetmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği okuma yazma bilmeyen vatandaş bırakmama” hedefine ulaşmak için 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri'nin İkinci dünya Savaşı'nın yol açtığı zor koşullara rağmen büyük bir kararlılıkla başlatıldığını ülkenin 21 bölgesinde kurulan birer aydınlanma ocağı konumundaki Köy Enstitüleri'nin kısa sürede kendilerine verilen misyonu yürütmeye başladığı ifade etti.
Havutça, Aydınlanmanın geniş halk kitlelerine ulaştırılması bu kitleler tarafından sindirilmesi, devrimlerin devamlılığı için Köy Enstitüleri köylere gidecek Atatürk devrimlerini köylere taşıyacak öğretmenler yetiştiriyordu” dedi.


Havutça, 17 Nisan Köy Enstitüleri'nin Kuruluş yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında şunları da kaydetti:

Eğitim uzun soluklu bir mücadeleyi gerektirmektedir. Eğitim devriminin, Mustafa Kemal Atatürk döneminde başlatılan en zor aşamaları başarı ile tamamlanmış, üçüncü ve son aşaması olan Köy Enstitüleri için Atatürk'ün ömrü yetmemişti. Enstitülerin kurucusu Hasan Ali Yücel ‘in deyişi ile ‘devrimci düşüncenin adamını yetiştirme' projesi olan Köy Enstitüleri, yaratıcılığın ön plana çıktığı eğitim anlayışının okullarıydılar. Atatürk`ün halkçılık ilkelerine uygun olarak, geniş halk kitlelerinin eğitim düzeyini yükseltmek, böylece reformların yerleşmesi için gerekli koşulları yaratmak, halkın politik, ekonomik ve kültürel yaşama aktif olarak katılmasını sağlamak ve aynı zamanda kendi hakları konusunda bilinçlendirmektir. Enstitüler, geniş bir halk kitlesine ulaşan bir eğitim ve kalkınma etkinliği olması dolayısıyla ülkenin gelişmesinde en büyük katalizör olmuştur. Nitekim daha başlangıç noktasında kalan bu eğitim modelinin başarısı, 1946`ya kadar köylerdeki öğretmen açığını kapatan 16.400 kadın ve erkek öğretmen ile 7300 sağlık memuru ve 8756 eğitmen yetiştirmiştir”.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı